GRATIS Kennismakingsgesprek

Rugzakje of zware boodschappentas

Herken je dat? Het leven straalt je toe en je zit lekker in je vel. Je hebt af en toe wat verdriet, angst of pijn, maar die passen heel goed in je kleine rugzak en het is goed te tillen.

 

Dan ineens, het lijkt wel uit het niets, komt er enorme angst, pijn of verdriet naar boven en lijkt het alsof je een hele zware boodschappentas met je mee moet zeulen. Ondraaglijk en bijna niet te tillen.

 

De angst, de pijn of het verdriet voelt zwaar en het is bijna niet uit te houden. Toch heb je de kracht om het te dragen. Na een poos wordt alles weer lichter en loop je weer verder met een kleinere rugzak vol onverwerkte pijn of angst. Je bent blij, maar je wordt bang  voor de loodzware boodschappentas. Je gaat je leven aanpassen, omdat je de loodzware boodschappentas wilt vermijden. Hierdoor word de angst voor je pijn, verdriet of angst nog groter. Mogelijk wordt de angst voor de pijn groter dan de pijn zelf.

Je rugzakje en je zware boodschappentas zijn metaforen voor je innerlijke angst, pijn of verdriet. Ben je bereid om je rugzakje te onderzoeken en je angst, pijn, verdriet waar te nemen?

 

Vanuit Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je om op een flexibele manier in het leven te staan. Met ACT verleg je je leven van pijn vermijden, naar het leren leven vanuit je eigen innerlijke waarden. Je kunt leren leven met je verdriet, pijn en angst zonder het te ontwijken of uit te vergroten.

Vraag een gratis kennismakings-gesprek aan